3 zakone që SHKAKTOJNE gurë në veshka dhe 3 mënyra për t`i parandaluar ato

73

Dr Scott Miller nuk është i vetmi person që vuri në dukje se kalimi i një guri në veshka është krahasuar me dhimbjen e lindjes. Është një dhimbje e mprehtë dhe e dhimbshme që ndodh kur veshkat kanë një problem të vogël që balancon ujin, kripërat dhe mineralet (dhe gjëra të tjera) në urinë, sipas WebMD. Të gjitha këto minerale dhe materiale të tjera qëndrojnë së bashku dhe formojnë guralecë të vegjël që nganjëherë vetëm qëndrojnë, por nganjëherë duhet të dalin … gjë që nuk është një eksperiencë e këndshme.

Për fat të mirë, ndryshimi i shprehive tuaja të jetës mund të zvogëlojë në mënyrë drastike shansin tuaj për të patur këto gurë të dhimbshëm. Gurët e mëdhenj zakonisht hiqen me kirurgji, në vend që të kalojnë nëpër trupin tuaj. Por, për të shmangur këtë mos i bëni këto gjëra:

Mos hani shumë mish
Ekspertët sugjerojnë që të shkojnë nga një dietë e proteinave të lartë në një dietë të mesme ose edhe me proteina të ulëta – të hani rreth 4 oz. e mish, shpezë ose peshq më së shumti. Për referencë, 4 oz. e mishit është rreth madhësia e një kutie të kartave të lojës.

Nuk pini ujë të mjaftueshëm
Vëllimi i urinës së ulët është një nga faktorët më të mëdhenj në prodhimin e gurit të veshkave, siç përshkruhet nga Fondacioni për Kujdesin e Urologjisë. Nuk ka mjaft lëngje që këto kripëra dhe minerale kanë më shumë gjasa të qëndrojnë së bashku dhe të formojnë një gur – jo të mirë. Për fat të mirë, vetëm pirja e më shumë lëngjeve, mundësisht me ujë, është zgjidhja e lehtë. Fondacioni sugjeron tre litra (ose 100 ounces) çdo ditë për të prodhuar urinë e mjaftueshme që gurët e veshkave me shpresë nuk do të formohen.

Zvogëlimi i konsumit tuaj të natriumit është gjithashtu i domosdoshëm – shmangni ushqimet me natriumi (si salcë soje) dhe zgjidhni ti marinoni ushqimet tuaja me gjëra të tjera përveç kripës … si agrume të shtrydhura. Lemon dhe limes janë gjithashtu të larta në citrate, gjë që mund të thotë më pak gurë në veshka në jetën tuaj.

Konsumoni shumë ushqime të tilla

Një nga llojet më të zakonshme të gurëve quhen gurë oksalati të kalciumit, sipas Fondacionit Kombëtar të Veshkave. Oxalate është një nga ato minerale që kanë tendencë të rrinë së bashku dhe të formojnë ato gurë të bezdisshëm, të dhimbshëm, sidomos kur nuk keni lëng të mjaftueshëm në veshkat tuaja. Prerja e disa ushqimeve që janë të larta në oksalate (si arra, panxhar, çokollatë, fasule të kuqe, krunde tërshërë dhe disa të tjerë) mund të ndihmojnë që kjo të ndodhë.

Por mos e hiqni oksalatin plotësisht nga dieta juaj (është e rëndësishme). Vetëm shtoni kalcium. Shtimi i ushqimeve me kalcium në ushqimet tuaja oksalate mund të parandalojë formimin e gurëve të veshkave, siç përshkruhet nga Fondacioni Kombëtar i veshkave. Kalciumi dhe oksalati “lidhen” me njëri-tjetrin në stomak para se të godasin veshkat, që do të thotë se oksalati nuk mund të lidhet me veten për të formuar një gur. Ushqime të larta në kalcium përfshijnë produkte qumështi, tranguj, pjepra, banane, lulelakër, lakër dhe të tjerë.

Ju gjithashtu mund të flisni me mjekun tuaj për opsionet nëse jeni të prirur për gurët e veshkave – testet diagnostike si testimi i gjakut, testimi i urinës dhe madje imazhet mund t’ju bëjnë të ditur nëse keni gurë në veshka para se të ndodhë.

Burimi: familyshare
©gatuajshendetshem/ Përktheu m.c./

Load More In Shëndeti

Check Also

KUJDES RAPORTET ME NËNËN

Transmetohet,, se në kohën e Muhamedit a.s. ishte një djalë që ishte sëmurë dhe vuante mom…