Angina Pectoris

213

Çfarë është Angina Pectoris?

Angina Pectoris është një term mjekësor për dhimbje gjoksi ose një ndjesi të pakëndshme për shkak të sëmundjeve koronare të zemrës. Simptomat e Angina Pectoris ndodhin kur zemra nuk merr oksigjen të mjaftueshëm.

Kjo quhet ishemi. Kjo ndodh sepse arteriet janë ngushtuar dhe shkaku më i zakonshëm i ngushtimit të tyre është ateroskleroza .

Angina Pectoris mund të ndodhë edhe tek njerëzit me sëmundje të valvulave të zemrës, kardiomiopatinë hypertrophic (sëmundje të zemrës kur është fjala për zgjerimin) ose presionin e lartë të gjakut.

Simptomat

Pamjaftueshmëria, dhimbja, ngushtësia janë simptomat më të zakonshme.

Dhimbja mund të përhapet në krah, në nofull ose në bark. Për shembull, drejtimi me autobus mund të shkaktojë një sulm të anginës.

Gjatë stërvitjes, për shkak të emocioneve të forta ose temperaturat ekstreme. Angina është një shenjë e rritjes së rrezikut të sulmit në zemër, dështimit të zemrës dhe vdekjes së papritur kardiake.

Angina e qëndrueshme

Gjithmonë duke u sfiduar, episodet e dhimbjes së anginës janë të parashikueshme. Për shkak të përpjekjeve fizike ose emocionale.

Angina e paqëndrueshme

Në njerëzit me anginë të paqëndrueshme, dhimbja e gjoksit është e papritur. Ndjenja e shqetësimit mund të jetë e rëndë dhe më e gjatë se dhimbja tipike e anginës.
Shkaku më i zakonshëm është ulja e rrjedhjes së gjakut në muskujt e zemrës, sepse arteria koronare ngushtohet nga ateroskleroza. Rastet gjithashtu mund të jenë inflamacion dhe infeksion.

Angina Prinzmetal

Kjo ndodh pa dukuri për shkak të ngërçit të arterieve koronare (arteriet që ushqejnë zemrën). Gjithmonë ndodh tek njerëzit që ende janë duke fjetur, dhe asnjë përpjekje e mëparshme nuk shkakton asgjësim.

Faktorët e rrezikut

Tymi i duhanit, nikotina ngushton arteriet dhe monoksidi i karbonit nga cigarja zvoglon aftësinë për të lidhur oksigjenin në hemoglobinë dhe kështu shpërndarjen e saj tek qelizat.
Presion të lartë të gjakut
stres
trashje
Zvogëlimi i aktivitetin fizik
Marrja e alkoolit

Si të merremi me problemin
Për të parandaluar zhvillimin e Angina Pectoris ose për të zvogëluar frekuencën e sulmeve angioneal, nevojiten ndryshime në jetën e përditshme.

Dieta duhet të jetë e ulët në yndyrë për të parandaluar rritjen e nivelit të kolesterolit dhe trigliceridit në gjak dhe yndyra që duhet të administrohet duhet të përmbajë më shumë acide yndyrore Omega3 .

Ushqimi duhet të përgjysmohet, por më i shpeshtë. Gjithashtu është e rëndësishme të merret parasysh sasia e kripës në dietë dhe marrja e sasisë së mjaftueshme të lëngjëve, 2-3 litra në ditë.

Aktiviteti fizik, si dhe ushqimi, duhet të jetë i mesatar, i përditshëm dhe i përshtatur për gjendjen shëndetësore të pacientit.

Load More In Sëmundjet

Check Also

Sëmundja e Vitiligo-os, shkakëtarët, shenjat dhe trajtimi !?

Cilat janë simptomat e vitiligos? Njerëzit të cilët kanë Vitiligo zakonisht së pari njofto…